Captain Al Cohol

Se Captain Al Cohol berusad krascha sitt rymdskepp på Jorden! Följ honom när han på grund av sitt alkoholmissbruk gång på gång misslyckas med att stoppa slemma skurkar som Billy Vermin och Toolaga the Ravenman! Fascineras över de många taffliga druckna slagsmålen! Lid tillsammans med honom när han inte kan befria den vackra Lois från skurkarnas grepp utan istället måste passivt se på när ridande polisen rycker in! Och förtvivla när han arg och besviken ber henne lämna honom med ett ödesdigert resultat:

Tydligen är galopperande myskoxar ett vanligt problem i Kanada

De fyra numren av tidningen Captain Al Cohol som 1973 gavs ut av ”The Northwest Territories Department of Information for Northwest Territories Department of Social Development” (lite tårta på tårta i det namnet) är ungefär så långt från en bra serie man kan komma, med resultatet att den är mycket fascinerande att läsa. Det handlar om en serie som gavs ut för att försöka informera om faran med alkoholism, främst inriktad på ursprungsbefolkningen, och spriten genomsyrar tidningarna. Det är inte bara huvudpersonen som har problem med sitt drickande utan faktiskt de flesta män som dyker upp i serien, och seriesidorna omväxlas med informationssidor om alkoholism och hur man kan behandla det, glada uppmaningar om hur bra livet blir som icke-alkoholiserad, med mera, allt medan kaptenen slåss, kraschar både sitt rymdskepp och sin snöskoter, och besväras av krånglande superkrafter (som det iallafall skrivs om att han har, även om det är svårt att upptäcka dem) som sällan fungerar som det är tänkt eftersom han druckit för mycket.

Serien är avsedd att vara allvarlig, men det är omöjligt att läsa den som en sådan. Jag är sällan road av ”Så uselt att det blir bra”-exempel, framförallt inte när det som här gäller ett ämne som är så allvarligt som det här, men jag måste erkänna att jag uppskattade den här serien. Formuleringar som den på sidan ovan om ”…the two words nobody likes to hear…S-She’s d-dead!” är svåra att motstå, och detsamma gäller teckningarna med sekvenser som detta kinetiska slagsmål, på sitt sätt mycket realistiskt skildrat:

Jag har mycket svårt att tro att Captain Al Cohol lyckades förbättra situationen för de som läste serien och hade problem med alkoholen, tyvärr; det var (och är fortfarande) ett stort problem i Nordvästterritorierna, och ett mycket större problem än de här fyra tidningarna kunde lösa (här en artikel från New York Times om serien och dess bakgrund från samma år den kom ut). Men resultatet av försöket blev åtminstone fyra extremt besynnerliga tidningar med ett kaotiskt och ofta svårförståeligt manus, tillsammans med amatörmässiga teckningar som ändå på sitt sätt är lyckade i sin primitiva stil.

Tidningarna är tydligen rejält svåra att hitta, men en vänlig själ har scannat alla nummer och lagt upp dem här:
  • Captain Al Cohol (notera att numren är felnumrerade; rätt ordning är 2 → 3 → 1 → 4)

Lämna en kommentar