Once Upon a Mouse…In the Future

Jag är inte säker på att jag fått till titeln korrekt för det här är en av de där böckerna vars framsida är späckad med vad som är tänkt som lockande texter för köparna, så jag tog den som jag tyckte var mest rättvisande vad gäller innehållet:

Det handlar om åtta serier som alla är nytolkningar av klassiska Disney-kortfilmer, där handlingen flyttats till framtiden. Alla är skrivna av Francesco Artibani, men tecknarna är olika i varje serie, alla italienska serieskapare. Och alla serier lider av samma problem: Varierande teckningsstilar till trots är manusen förkrossande tråkiga och utan fantasi, men med många försök till fan service à la Disney. Ta inledande Lonesome Ghosts in the Machine, baserad på Lonesome Ghosts: Släng in Eli Squinch som den elaka hyresvärden som huserar spökfångartrion Kalle/Musse/Långben, låt Svarte Petter vara skurken bakom spökerierna, och låt det utspela sig i framtiden utan att det senare egentligen spelar någon roll:

Att Giovanni Riganos teckningar inte är så dumma hjälper inte, och detsamma gäller resten av serierna där de olika stilarna varierar en hel del i de mestadels lyckade försöken att teckna en mer modern Disney-serie; tecknarna har inspirerats av de mer lössläppta pocketserietecknarna, men tyvärr har Rigano inspirerats av de mer slarviga manusförfattarna till desamma. Mycket mer finns egentligen inte att säga eftersom manusen är så platta, så det är bättre att jag istället ger plats för en sida eller två där man istället kan se några av de andra tecknarna.

Mickey’s Martian Rover, baserad på Mickey’s Trailer, julfilmen ni vet, tecknad av Lorenzo Pastrovicchio

Däremot en eloge till Fantagraphics som fortsätter att presentera mer intressanta nya Disney-serier i smakliga förpackningar, ett lovvärt pågående försök att introducera andra serieskapare än Carl Barks och Don Rosa för de amerikanska serieläsarna. Just den här volymen är kanske inte så bra (bortsett från teckningarna då), men ambitionerna förtjänar en ros eller två 🙂

Mr Mouse Takes a Space Trip, baserad på Mr Mouse Takes a Trip, tecknad av Giada Perissinotto
Kan köpas bl.a. här: (kan vara affiliate-länk, dvs om du köper via en länk kan jag få en liten ersättning)

Lämna en kommentar