Mer science fiction från 70-talet: Comics 7

På det senaste läsecirkelmötet som Staffan arrangerade kom vi (eller åtminsone jag…) av någon outgrundlig anledning in på huvudserien i Comics – Den stora serieboken 7: Alma – Drakens själ av spanjoren Esteban Maroto. Jag har inte läst den på åratal, men efter att precis ha läst om Empire så tänkte jag att det kunde passa bra med en annan sf-serie från ungefär samma tid.

Och lustigt nog är min känsla efter att ha läst om Alma ungefär den samma som efter att ha läst Empire: Fantastiska teckningar, mindre fantastiskt manus. Men kvalitetsskillnaden är än större här; Marotos manus är klart sämre än Delanys, och existerar bara för att han ska ha någonting intressant att teckna. Vare nog sagt att det är en blandning av sf och magi, med en del robotar och ett ondsint teknologiskt imperium ställt mot en planet befolkad av poeter och magiker…

Men teckningarna är desto roligare, med sin underbara stilblandning av Starlet och psykedeliska flower power-affischer, och uppfriskande, ovanliga layouter. Det är ruggigt nära kitsch (och ibland klart över gränsen), men det spelar faktiskt inte så stor roll när den starka tecknarglädjen lyser igenom så starkt som den gör här. Maroto hade alldeles uppenbart väldigt roligt när han tecknade den här serien, och det har jag som läsare också.

Tyvärr har Marotos teckningar bara blivit sämre med åren, och de serier han gjort för exempelvis DC på 90-talet är mycket tråkigare än den här. Det känns som om han numera bara tecknar för pengarna; av inspirationen i Alma syns inte ett spår, även om han fortfarande har den hantverksmässiga skickligheten, men resultaten blir mycket riktigt själlöst.

För de som inte läst Comics – Den stora serieboken förut så borde ni leta upp dem. De kom ut på 70-talet men är billiga att få tag på

Lucille Sweeney, tagen från Roscoe Sweeney
Lucille Sweeney, tagen från Roscoe Sweeney

och alla 8 numren är mycket läsvärda. Så gott som alla serier är dagstidningsserier, med några få undantag som Alma, och urvalet är mycket bra. Det finns flera serier som jag bara läst här som jag gärna skulle se mer av, men som aldrig har samlats ihop på något vettigt sätt.

Som exempel finns i nummer 7 relativt välkända serier som Knallhatten, Spårhundarna och  Rick O’Shay, men också ovanligare saker som Roy Cranes söndagsserie Buz Sawyer Featuring Roscoe Sweeney, och det är kanske den intressantaste serien av dem alla. Roy Crane är en av de absolut bästa serietecknare någonsin, även om han inte är så känd i Sverige, och den här söndagsserien är mycket läsvärd (jag har själv några söndagssidor utklippta från tidningar med den här serien, och skulle gärna ha fler).

Nu när jag skriver om Comics så får jag lust att läsa om några av de andra numren också, men jag ska inte utsätta er för mina funderingar om dem. Varde nog att de alla borde läsas, och frågan är om inte nummer 7 är den bästa av dem alla med ett väl varierat urval, med Alma som en strålande färgklick.

9 reaktioner till “Mer science fiction från 70-talet: Comics 7

  1. Det är från den tidningen materialet i min Dracula-bok är hämtat; den återtrycker nummer 1-6 av tidningen. Förutom Maroto och Sio är det José Beá (http://lambiek.net/artists/b/bea_jose.htm) och Alberto Solsona (http://lambiek.net/artists/s/solsona_alberto.htm) som bidrar.

    Mycket snygga teckningar, usel inbindning så det är snudd på lösbladssystem, och utgiven av Warren 1972 till det facila priset $5 🙂

    Här verkar det stå lite mer om tidningen som boken tog sina serier ifrån: http://vaultofevil.suddenlaunch3.com/index.cgi?board=tomb&action=display&num=1139328858

  2. Nu hittade jag den där Dracula-antologin. Från New English Library. Hittar inget årtal, men ser ut att vara från 70-talet. Den andra tecknaren i albumet är Enric Sio (som jag f.ö. hittade litet material av på nätet för ett tag sen).

    http://lambiek.net/artists/s/sio_enric.htm

  3. Jag har också den där Dracula-antologin, och har för mig det finns en del Maroto och liknande i den (är på landet så kan varken läsa eller kolla serier…).

    Den där Resnais-filmen ska jag kanske ta reda på 🙂

  4. Comics-albumen håller fortfarande, märks att det var fans som stod bakom dem. Ska försöka få tag på de albumen jag saknar. Synd bara att bokhyllor tar upp så mycket plats i ett rum.

    Jag gillar f.ö. sån där spansk/ sydamerikansk kitschig 70-tals-stil. När jag kollar igenom min samling så märker jag att jag är nördig nog att köpa ett album (eller *råka hitta på nätet*) bara för att det har märkliga sidkompositioner och liknande, iaf om det inte är alldeles för dyrt.

    Jag har någon brittisk Dracula-antologi som är fylld med såna där serier i kitschiga psykedelia-färger. Manusen är väl sådär, och layouten gör dessutom att de blir svårare att läsa, men det är väldigt kul bara att bläddra i…

    Och Roy Crane är en hjälte som ofta glöms bort. I filmen ”I want to go home” / ”Je veux rentrer à la maison”, med manus av Jules Feiffer och regi av gamla Nouvelle Vague-hjälten Alain Resnais, ska det finnas en kul scen.

    Den gnälliga och neurotiska fiktiva serietecknaren Joey Wellman accepterar en inbjudan till en fransk seriemässa för att träffa sin dotter i Frankrike och återta kontakten, och i en scen har han anlänt till Frankrike och ska berätta om sitt liv (möjligen för Gerard Depardieu, ”Professor Christian Gauthier”, länge sen jag såg filmen, och såg aldrig hela), och scenen fortsätter något så här:
    -Jo, hursomhelst så assisterade jag Roy Crane, vet inte om du någonsin har hört talas om honom, men han gjorde iallafall en serie
    som hette ”Wash Tubbs” som gick i dagstidningarna då och var ganska bra…
    och sen tar Gauthier (eller vem det nu var) ut ett par lyxiga samlingsutgåvor med Wash Tubbs ur bokhyllan och Wellman bara stirrar.

    (Jag minns inte mycket av filmen, men jag är rätt säker på att det var just Wash Tubbs, oroande att jag är nördig nog att minnas det, ska försöka se om filmen.)

  5. Jo, Comics-albumen har nog en stor del av ansvaret för att jag tycker så mycket om serier idag; har man blivit utsatt för den blandningen av serier som liten är det nästan oundvikligt 😉

    Det var synd att jubileums-albumet för Comics var så trist och att chansen till nya album är noll.

  6. Håller med om att Comics-albumen är fantastiskt bra, och är för övrigt mycket förtjust i just Alma – Drakens själ.

Lämna en kommentar