Japanska vikingar: Vinland Saga

Vinland Saga 1 - Cover

Det var ett tag sen jag började följa någon ny manga i genren Action. Men så dök Vinland Saga, en serie av Makoto Yukimura som gjorde den utmärkta sf-mangan Planetes för några år sedan, upp häromveckan med sin första volym på engelska och så var torkan över 🙂

Vinland Saga handlar självklart om vikingar, närmare bestämt om Thorfinn vars mål i livet är att hämnas sin far Thors död; Thors dödades av Askeladd (underbart namn där, synd att det inte fick bli den klassiska formen Askeladden istället), en hyrd dråpare, när Thorfinn var en liten pojke.

Vinland Saga 1 - Thors

Men som ofta i japanska serier är det en mer mångbottnad historia än en enkel hämndhistoria där det Onda står mot det Goda. Thors framställs förvisso som God (åtminstone efter att han gav upp krigandet och flydde till Island för att slippa ifrån det) men Askeladd misstänker jag kommer ha fler bottnar än en endimensionell Ond sådan. Och inte kommer det bli en jakt där Thorfinn försöker hitta Askeladd för sen Thors dödades har Thorfinn växt i Askeladds vikingaband. Redan efter 100 sidor duellerar de och det är inte första gången; Askeladd dödar inte Thorfinn trots att han återigen vinner duellen. Så vi får se hur deras relation utvecklar sig, men hittills är Thorfinn den klart mest endimensionella personen i serien.

Teckningarna är, i brist på bättre ord, helt OK. Yukimura utskiljer sig inte på något sätt från andra tecknare i samma genre; han vet m a o hur man ska teckna action, hur man ska teckna oövervinneliga hjältar, hur man ska teckna humoristiskt när så krävs (för Vinland Saga har inslag av humor här och där, i den där lyckade blandningen mellan lek och allvar som de bästa japanska mainstream-mangorna har).

Som alltid är det svårt att säga någonting mer innan serien har kommit lite längre, även om förlaget Kodansha sympatiskt nog valt att ge ut Vinland Saga i inbundet format där en engelsk bok motsvarar två japanska vilket gör att det blir en redig munsbit att läsa. Det jag läst hittills ger mersmak, och att Planetes var bra lovar också gott. Det är rätt stor skillnaden på de två serierna, för där Planetes var en serie utan en stark huvudhandling som istället förlitade sig på Yukimuras omsorg om detaljerna är Vinland Saga betydligt mer handlingsdriven, även om detaljnoggrannheten finns här med, med så vitt jag kan bedöma relativt realistisk miljöer (bortsett från de givna överdrifterna i hur fantastiska stridsmän vissa vikingar var då 😉 ).

Om tre månader kommer nästa engelska volym (så Kodansha kommer ganska snart vara ifatt utgivningen i Japan med den utannonserade takten) och då får vi se hur det går för alla personerna med de charmigt nordiska namnen: Thorfinn, Askeladd, Leif (Erikson, och den som gett serien dess namn), Ylva (Thorfinns syster).

Vinland Saga 1 - By

En reaktion till “Japanska vikingar: Vinland Saga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s