Jonna and the Unpossible Monsters

Efter några inlägg om några serier som jag inte varit helt nöjd med tänkte jag att det var dags för en serie som är mycket enklare att tycka om: Chris (text & bild) & Laura (text) Samnees Jonna and the Unpossible Monsters. Tre volymer som utspelas i en tid där världen invaderats av gigantiskt monster av kaiju-stil, med resultatet att civilisationen har krossats och familjer splittrats. Den unga Rainbow letar efter sin försvunna syster Jonna och deras likaledes försvunna far, efter att familjen separats under en attack av monstren.

Det är en serie inriktad på de lite yngre läsarna och handling är därefter: En mycket enkelt och rakt berättad historia där det efter hand visar sig att titelkaraktären Jonna – att hon överlevt är inte precis en spoiler, med tanke på titeln 😉 – som alltid varit lite särskild visar sig vara mycket mer speciell än någon kunnat ana. Rainbow och Jonna möter andra människor under sitt letande efter pappan, men även om det finns flera som lärt sig hantera monstren i strid med hjälp av strategier och mödosamt intränade attacker finns det ingen som kan göra det som Jonna kan:

Som framgår av omslaget överst så gillar Jeff Smith tydligen serien, och det förstår jag; Samnees teckningar har inte så lite av Smiths känsla över sig, med liknande tuschningsstil och sätt att teckna människor, framförallt om jag jämför med Smiths RASL, och det finns något av samma blandning av humor och allvar också.

Men det är en betydligt enklare historia allt som allt, där det allt eftersom framgår att Jonnas förunderliga krafter när det gäller att hantera monstren inte är någonting slumpartat utan en fundamental del av den hon är. Det är en saga där man som läsare inte behöver vara rädd för att det inte ska gå bra för våra huvudpersoner, och där det absolut viktigaste är att det ska vara gott om gigantiska monster och de människor som kämpar mot en förkrossande övermakt. Förutom Jonna då, som när hon blir riktigt arg närmast blir en Hulk i miniatyr: Jonna smash!

Det blir en kort text idag; jag har helt enkelt inte så mycket mer att säga om serien eftersom den uppfyller sitt löfte och det är gott nog: Mängder av coola monster, och mängder av lika coola scener där monstren besegras, och ett garanterat lyckligt slut dessutom 🙂

Kan köpas bl.a. här: (kan vara affiliate-länk, dvs om du köper via en länk kan jag få en liten ersättning)

Lämna en kommentar