Och nu, Konst: Travel av Yuichi Yokoyama

Travel är nog så långt från gårdagens serie Grandville man kan komma: Istället för en ren underhållningsserie i klassisk stil är det en ren konst/design/geometrisk serie helt utan handling; istället för mjuka teckningar med varma färger är det teckningar i svartvitt som ser ut att ha gjorts med passare och linjal.

Men det är likafullt en bra serie det här med; även om jag inte är en storkonsument av den här typen av serier där formen är allt är det bra hjärngympa att läsa ibland. Vi har ju ett svenskt exempel i en del av Pirinens senare serier där han leker med formen, men Yokoyama går ett steg längre i och med att man inte med bästa vilja i världen kan hävda att det finns en handling i vanlig mening i Travel.

Det serien innehåller är 200 ordlösa sidor där tre män åker tåg. Hela förfarandet skildras i detalj, där bara vandringen genom tåget för att hitta några platser att sitta på tar sina modiga 40 sidor. Yokoyama byter perspektiv, han stiliserar något våldsamt, han leker med linjer. Hans stil påminner en hel del om futurismen med dess betoning på rörelse; rörelsen blir hos Yokoyama nästan fysisk med de tydliga fartstrecken i symmetriska sättningar.

Konstigt nog är det aldrig tråkigt, trots bristen på normal handling. Jag blev nästan lite besviken när tåget slutligen kommer fram till destinationen och männen kommer fram till sitt slutmål: Havet. Det är en tour-de-force av Yokoyama, utan tvekan. Jag tror väl inte att det här var någon kioskvältare när den kom ut på engelska men det var nog inte heller meningen. Avsikten här är någonting helt annat än att fånga stora läsargrupper med en spännande handling, som nog framgår.

Förresten, ”på engelska”: Serien är visserligen helt utan ord, men Yokoyama har skrivit noter till i princip varje sida, och utan en översättning hade den delen gått mig förbi. Noterna är besynnerliga, och skrivna på ett sätt som gör att det verkar som om Yokoyama inte har skildrat ett skeende som en konstnär, utan istället som en observatör. Som exempel skriver han om den här sidan, vilket jag låter avsluta inlägget:

If this is indeed a flower field, one would be remiss not to note that it grows too close to the train tracks.

3 reaktioner till “Och nu, Konst: Travel av Yuichi Yokoyama

  1. Staffars har den, det vet jag. Sen går den nog att få ta på via Amazon också. Den är dyrare än vanliga manga, men utgåvan är också betydligt bättre än dem med något större format, utmärkt styvt papper och bra tryck 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s